In de natuurUitstapjes

(L)even op een eiland in de Vinkeveense Plassen| Doen rondom Amsterdam

Vinkeveense plassen zien

Wat te doen in en rondom de Vinkeveense Plassen?

Wat van ver komt is lekker. Maar wist je dat de mooiste plekken ook gewoon om -bij mij- om de hoek zijn te vinden? In dit artikel neem ik je daarom mee naar de achtertuin van Amsterdam. In deze puur Hollandse omgeving valt namelijk heel veel te beleven. Van fietsen door een schilderij van Mondriaan, wandeling door natuurgebied Botshol tot een boottocht over de Vinkeveense plassen.

Leven op een onbewoond eiland

Altijd al willen weten hoe het is om op een onbewoond eiland in de Vinkeveense Plassen te wonen? De familie Wilbers kan je er alles over vertellen. Samen met hun kinderen: Charlotte, Joris, Sade, Jaguar, Cooper, Melinda, Emeline (beide uitwonend) hond Pooch en vijf loslopende kippen wonen Wilbert en Juliette op een eilandje in de Vinkeveense Plassen. Liefkozend door de familie omgedoopt tot ‘Winstonia’: compleet met eigen vlag en al. Reisachtig maakte kennis met deze familie en legt in dit artikel uit waarom iedereen deze contreien eens zou moeten bezoeken.

Wonen eiland Vinkeveense plassen
Winstonia family

Waar liggen de Vinkeveense Plassen eigenlijk?

Dit natuurgebied ligt onder de rook van Amsterdam, op een steenworp afstand van Vinkeveen en Abcoude: pal in het Groene hart van Nederland. De Vinkeveense Plassen staan bekend als recreatiegebied in Utrecht voor watersporters en zonaanbidders. Met maar liefst twaalf verschillende zandeilanden omringd door water is het hier goed recreëren. Dit gebied is echter niet altijd zo waterrijk geweest.

Hoe is het meer ontstaan? Van polder naar plas!

Wist je dat de Vinkeveense Plassen zijn ontstaan door turfwinning? Door intensieve ‘turfteelt’ ontstonden er in de Gouden Eeuw aaneengesloten plassen met daarin langgerekte stroken land: oftewel legakkers bedoeld turf op te laten drogen. Maar door turfontginning kreeg het water steeds meer voet aan wal.

Om verdere landafslag tegen te gaan zijn er twaalf zandeilanden in de plassen opgespoten. Deze eilanden worden bovenal volop voor recreatie benut. Zandeilanden één, twee vier en vijf zijn vanaf het land eenvoudig te bereiken. Overige eilanden en legakkers zijn uitsluitend vanaf het water bereikbaar. De meeste legakkers zijn in particulier bezit, maar mogen niet worden bebouwd. Toch is er in deze waterpoel één legakker met droomhuis te vinden…

Maison met tuin rondom

Inmiddels is deze oase van rust in bezit van de familie Wilbers. Een prachtvondst van Wilbert de heer des huizes. Enkele jaren geleden toverde hij het vervallen huisje om, tot een mooi maison met tuin rondom. En niet te vergeten een 360 view! Vanaf de bank kijk je zo uit over het water en natuurgebied Botshol. Dat is nog eens idyllisch leven in de natuur.

Botshol
Botshol: foto Bart van Dijk

Onze buren? Koeien en vogels!

Juliette: ‘In de zomer pakken we de reuring van het naastgelegen vakantiepark mee. Dit is een gezellig seizoen in de Vinkeveense plassen. Mensen zwaaien als ze aan ons terras voorbij varen. De rest van het jaar is het leven op een onbewoond eiland rustig, op wat geblaat of gekwetter van onze buren na is het hier behoorlijk stil.

We zijn hier zo vrij als een vogeltje, en ja die zien en horen we hier dagelijks. Kieviten, lepelaars, witte zilverreigers, aalscholvers fladderen af en aan. Sade: ‘Ik heb pas nog een uiltje gered die verstrikt zat in het visdraad.’ Joris:‘Kijk, in die boom daar zitten veel mussen.’ Charlotte: ‘Er zijn ook veel vleermuizen en in deze tijd van het jaar stommelen de Amerikaanse kreeften zo aan land.’

Jaargetijden bewust beleven

Juliette: ‘We wonen midden in een onbewoond eiland. Leven dichtbij de natuur, maken daardoor bewust alle seizoenen mee. Joris: ‘Hopelijk kunnen we deze we deze winter weer eens een rondje om het huis schaatsen, maar vooral bij warm weer is Winstonia geweldig’. Juliette: s’ zomers kun je hier zoetwatermosselen vangen, een kano huren, of naar Eiland negen varen om te gaan zwemmen.

Wist je dat de Vinkeveense Plassen zo’n beetje het schoonste zwemwater van Nederland heeft? Dit heeft ook zo z’n keerzijde…Fosfaten worden door het Waterschap uit het water gefilterd waardoor micro-organismen verdwijnen, terwijl deze nu juist voor vissen en insecten broodnodig zijn.’

Met de boot naar school

Juliette: ‘Soms dansen de Witte wieven oftewel flarden ochtendmist boven het veld, of drijven er Barbapapa-achtige wolkenpartijen voorbij. Ik kan ieder moment genieten van de veranderende omgeving. Gewoon door naar buiten te staren of even in de tuin te werken, of in de boot te stappen. M’n hoofd waait leeg zodra ik op de boot spat. Varen is heerlijk, natuurlijk voor ons ook dagelijks noodzakelijk. Zonder boot geen boodschappen of naar school.’

Bootje Vinkeveense plassen
Foto haven Vinkeveen: Bart van Dijk

Goed voor elkaar

Op zo’n onbewoond eiland is de ochtendspits fiks? ‘Valt mee. Een groot gezin valt of staat met samenwerken. In de ochtend zit de vaart er wel goed in. De één smeert broodjes, terwijl de ander de vaat doet. Daarna -hup- in de boot en de auto. ‘s Ochtends brengen we de kinderen naar school en gaan door naar de winkel.’ O, jullie werken ook samen? ‘Jazeker. We hebben een gitaarwinkel. Wilbert’s roots liggen in de ICT, maar zijn hart ligt bij muziek. Deze winkel blijkt de ideale manier om onze liefde voor gitaren en gezin te kunnen combineren.’

Best een hele tour een leven met vijf kids? Juliette: ‘Het eilandleven heeft van mij een andere moeder gemaakt. Ik merk bijvoorbeeld dat ik me minder druk om onbenullige dingen maak. Tegelijkertijd vergt een geïsoleerde locatie in combinatie met een (groot) gezin meer planning en organisatie. Dat geldt eigenlijk voor ons allemaal. Kinderen zijn er voor elkaar en helpen een beetje mee in huis. We zijn een hechte familie.’ Nooit meer weg? Juliette: ‘Leven op water geeft rust, wij houden echt van Winstonia, zien onszelf hier dan ook wel oud worden.’
onbewoond eiland in NL
Foto Sadè: Bart van Dijk

Waterwalhalla

Gelukkig kan iedereen , op z’n eigen manier- te voet, met een boot-, of op de fiets- van deze rijkdom genieten! De Vinkeveense Plassen in Nederland bestaan eigenlijk uit drie verschillende delen: de Noordplas, Zuidplas en de Kleine plas, plus tal van zijarmen in de vorm van sloten en riviertjes. Zoals: de Winkel, de (Oude) Waver, of Holendrecht. Kortom: er is een zee aan ruimte met tal van vaarroutes. Op een mooie zomerdag, of in het weekend varen boten af en aan en is het een gezellige botenboel.
Varen op de Vinkeveense Plassen
Vooral bij bruggen en sluizen is het vaak volle bak, maar gelukkig is er genoeg mogelijkheid om anderhalve meter afstand te houden. Tijd voor een spelletje is er ook genoeg: de brugwachter rent zich namelijk rot om van de ene- naar de andere brug te komen. Het kan soms dus even duren, maar gelukkig zit de sfeer er goed in. Tunes van een radio, of stemmen weerkaatsen over het water. Kleintjes met schepjes waggelen over het strand, kids in flamingo’s of andere inflatables deinen op de golven van passerende boten, en één keer per dag klinkt de bel van de snackboot. Een heerlijk zomers plaatje.

Praktisch: parkeren kan op de parkeerplaats nabij zandeiland één en twee en is nog gratis ook. Bootje huren? Dat kan o.a. bij Jachthaven Bon, Winkeloord of Vinkeveenhaven. Ouders let op: zwemgedeeltes zijn omheind, daarbij zijn de stranden compact en overzichtelijk en daarmee kidsproof.

Zwemmen Vinkeveense plassen
Chillen maar
Strand Vinkeveen
Strandeiland 1
Zwemmen in Vinkeveen
Zwemmen

Eten en drinken

Het is handig om een picknick mee te nemen, maar gemak dient de mens. In de beachclub op zandeiland één kun je de hele dag terecht voor een brew met view. Strijk neer met een kop koffie en laat de dag lekker aan je voorbij waaien. Iets verderop, verscholen in het groen op het terrein van camping de Tachtig Morgen ligt mijn lunchadresje de ‘Goede Morgen’. Vooral de taartjes en warme scones zijn een aanrader. De hele dag, maar niet het hele jaar door is het binnen en buiten heerlijk chillen bij dit charmante koffiehuis.

Eten drinken Vinkeveen
De Goede Morgen

Wandeling in natuurgebied Botshol

Landrotten kunnen in dit landschap maar al te goed hun ei kwijt. Praktisch het hele jaar door kan er in de Ronde Venen volop van de natuur worden genoten. Er zijn tal van fiets-en wandelroutes door veenweide- weidevogelgebied, of moerasbos. Struin door het zompige gras, spot de kleine karekiet, aalscholver, of een tureluur en vergaap je aan het uitzicht.

Botshol natuurgebied
Bijzonder Botshol
Natuurgebied Botshol in Utrecht
Botshol

Een wandelroute van 10 km die er uitspringt loopt door Natura 2000 gebied ‘Botshol’ naast de Vinkeveense plassen en nabij Waverveen. Dit is niet alleen een prachtige plek om te varen, maar ook om te wandelen. Hike over drassige legakkers, door oerhollandse polders, over dijken langs moerasbos en  beklim de uitkijktoren waardoor je vogels doorgaans beter kunt zien. In het vroege voorjaar barst het hier van de ganzen. Houd er overigens rekening mee dat Botshol niet toegankelijk is tijdens het broedseizoen (15 maart tot medio juni).

Op een sombere dag poppen de donkere wolkenpartijen hier mooi op uit het landschap: het ideale canvas voor fotografen en schilders. Afhankelijk van het jaargetijde gaan wandelen en waden hier vaak in hand. Dus trek in de winter niet net als ik je snelle sneakers aan. Voor kids is deze modderpoel juist één grote speeltuin.

Fietsen door een schilderij?

Klein maar fijn Abcoude is een goeie startplaats voor een fiets-of wandeltocht door het schilderachtige landschap. Kunstenaars zoals Mondriaan, Paul Gabriël hebben hier heel wat inspiratie opgedaan waarvan de resultaten nog steeds in het Rijksmuseum zijn te zien. Onderstaand schilderij live bewonderen?…Spring op je fiets en geniet van rivier(tje) het Gein en de groene omgeving.

Start je fietsroute bij hotel de Witte Dame op Gein Zuid (de rechterzijde van de rivier) en peddel richting Weesp het Gein af. De Mondriaan- oftewel de Oostzijdse molen zwaait je al van verre tegemoet. Mondriaan staat bekend om zijn abstracte kunst, maar begon zijn carrière als landschapsschilder, waarvan de Oostzijdse molen één van zijn bekendste realistische werken is. Overigens: de molen is te huur als accommodatie, dus blijf een nachtje slapen in Mondriaanstijl.

Schilderij Piet Mondriaan Abcoude
Piet Mondriaan: Oostzijdse molen
Wandelen Abcoude
Gein in de winter met Mondriaan molen

Doen met kinderen| Uitstapjes Nederland

1 Comment

Leave a Response