In de natuurVakanties dichtbij

De Alentejo- deze Portugese regio steelt de show

Alentejo vakantie

Mooie streek in Portugal? De Alentejo!

De Alentejo strekt zijn goddelijke lijf uit tussen Lissabon en de Algarve. Met zijn vissersdorpjes, witte (UNESCO) dorpjes, uitgestrekte stranden, kurkbomen, dark sky reserve, chapel of bones steelt deze regio in Portugal de show. Het afwisselende landschap maakt de Alentejo praktisch tot een op zichzelf staand ‘mini-land’.

En daarmee is de Alentejo de ideale regio voor een rondreis. Wandel langs kliffen op de Rota Vincentina. Zie de zon in de zee zakken met een glas lokale wijn. Kijk de sterren van de hemel in het dark sky reserve. Dus waar wacht je nog op? Let’s go, op naar de Alentejo!

Evora Geraldi plein
Geraldi Plein Evora

Plaatsen Om Te Bezoeken in De Alentejo

 Alentejo: wat en waar?

Waar ligt deze regio eigenlijk? Even een klein stukje topo en achtergrondinformatie. Além betekent achter, Tejo betekent Taag in het Portugees. Letterlijk vertaalt is de Alentejo dus het land achter de Taag. Ruwweg loopt dit achterland van Portugal, tussen de Algarve en Lissabon. In het oosten ligt deze regio tegen de grens van Spanje. En in het Westen loopt de Alentejo zo door in de Atlantische oceaan. Juist daarom is het landschap gevarieerd.

Van heuvels (nabij Spanje), tot glooiende velden met kurkbomen (in het noorden) en een ruige kustlijn. Met slechts 500.000 inwoners is de Alentejo dunbevolkt. Zeker als je nagaat dat de hele regio net zo groot is als Nederland. Een roadtrip Alentejo betekent: weg van de massa, de ongerepte natuur in. En rara? Reisachtig heeft de meest bijzondere plekjes in de Alentejo alvast voor je in kaart gebracht.

Bijzondere Plaatsen Om Te Bezoeken in De Alentejo
Costa Vicentina
Natuurschoon Alentejo
Kurkboom

Kurk Portugal

De mooiste steden & dorpen van de Alentejo

Wat te doen in de Alentejo? Tijdens een vakantie in de Alentejo mag een bezoekje aan mooie steden en fotogenieke dorpen natuurlijk niet ontbreken. Évora, Beja, Serpa, Estremoz, Elvas en Portalegre zijn de belangrijkste steden van de regio. Tip: Évora. Met zijn Romeinse wortels: 13e eeuwse Romeinse tempel is de stad Évora net een openluchtmuseum. Juist vanwege deze tempel, smalle straten met witte huizen met ceramische wandtegels en guitige balkonnetjes prijkt deze studentenstad op de UNESCO lijst.

Studenten in Capote

Sluimer door oude winkelstraten, steek door naar het hart van de stad: het Geraldi plein. Strijk neer op een terras, tussen de studenten. Veel studenten gaan nog altijd gekleed in een ‘Capote'(wollen cape). Oorspronkelijk werden de capotes speciaal in Évora voor priesters gemaakt. En jarenlang was en is dit het ‘dracht’ van studenten in Évora. Zelf een dergelijke cape aan de haak slaan? Ga naar de winkel Capote’s Emotion. Meer sights, activiteiten?…

 • Ga naar het Romeinse aquaduct.
 • Bezoek de specaculaire Sé (kathedraal in Évora)
 • Boek een voorstelling, of neem alleen een kijkje in het het prachtige Teatro Garcia de Resende.
 • Maak een fietstocht over de voormalige spoorlijn van Évora.

Mijn favoriet in Evora: Igreja Real de São Francisco met haar Capela dos Ossos. Alias ‘de chapel of bones in de St. Francisco kerk’. Indrukwekkend. Zie onderstaande link.

Plaatsen Om Te Bezoeken in De Alentejo
Sraatbeeld Evora
Bijzondere Plaatsen Om Te Bezoeken in De Alentejo
Tegelwerk, balkons Evora
Romeinse tempel in De Alentejo
Romeinse tempel
Bijzondere Plaatsen Om Te Bezoeken in De Alentejo
Evora

Charmant Monsaraz

Wat is Monsaraz? Dit is een middeleeuws vestigingsstadje. Monsaraz ligt bovenop een berg en heeft daardoor formidabel uitzicht op het Alquevo meer. Met zijn wonderlijke witgekalkte huisjes, opvallende kerk is dit ‘de Prince charming’ onder de dorpen. Loop langs de vestingmuur, richting het middeleeuwse kasteel, en de Nossa de senora de Lagoa uit de 16e eeuw. Deze fiere kerk staat pal op het plein nabij het kleine rechtsgebouw.In de zomer ontpopt Monsaraz zicht tot het Marken van de Alentejo.

Vooral in juli is het hier een openluchtmuseum: compleet met straattheater en demonstraties van oude ambachten. Over ambacht gesproken….wip in Monsaraz ook even langs bij het atelier van Lisette: Misette. Deze winkel met handgeweven accessoires is een onderdeel van de bijbehorende fabriek van Lisette. Deze Nederlandse heeft in de jaren 70 een oude weeffabriek opgekocht en het weven opnieuw leven in geblazen. Tip: Monsaraz is tijdens zonsondergang op z’n allermooist. Meer witte dorpen bezoeken? Op naar Marvão. 

Monsaraz square
Plein Monsaraz
Gezelligste Koffiebars in Antwerpen
Misette

Dorpen Alentejo
Witte dorpen Alentejo

Sterren kijken in het Alqueva dark sky reserve

 De sterren uit de hemel plukken? Met meer dan 300 vierkante k.m aan donkere sterrenhemel is de Alqueva regio uitgeroepen tot ‘Dark sky reserve’. Rond het Alqueva meer is geen lichtvervuiling, dus in het pikkedonker is het goed sterrenkijken. Maar door een telescoop en met uitleg van een gids zie en leer je natuurlijk nog veel meer over sterren. Daarom is het raadzaam om bij het Observatorio do Lago ALqueva: oftewel observatiecentrum OLA.
Dit planetarium ligt onderaan de voet van Monsaraz. Dit is de place to be voor een ‘sterrentour’ Bekijk de Melkweg door een enorme telescoop. Zie de maan, Saturnus, Jupiter, M13, tal van vallende sterren aan het blote oog voorbij gaan. Overigens geeft de gids met zoveel passie uitleg dat je ongemerkt zelf een lichtjaar op het observatieplatform kan blijven staan. Maar dat mag de pret zeker niet drukken. In de zomer kun je dagelijks deelnemen aan een ‘sterrentour’. Overige dagen in het jaar: check de website.Beste Vegetarische Restaurants in België
Dark sky reserve Alentejo

 Santa Clara meer: watersportliefhebbers kunnen los

Watersport in het binnenland van de Alentejo? Dan is het Santa Clara in Odemira de place to be. Dit meer is ontstaan door de rivier de Mira in te dammen. De grootste dam van de Alentejo: Santa clara dam draait hier over uren. Met zijn ruige omgeving, talloze kurkbomen en fabuleuze uitzicht is dit een zomerse droomplek. Huur een boot, of kano en trek er op uit. Voor vogelspotters is deze omgeving een paradijs.

Er is tal van accommodatie, en restaurants in de omgeving te vinden met uitzicht op de baai. Food tip:. Probeer de Sopa de Tomate. Een kruizing tussen stoofpotje en tomatensoep met gepocheerd ei en brood. Overigens: zwemmen is op de meeste plekken niet toegestaan.Zwemmen in Alentejo
Watersport Alentejo

Stranden in de Alentejo

 • De Costa Vintentina heeft veel stranden. Van klein naar fijn strand met kliffen tot uitgestrekt zandstrand. Een majestueus strand is Comporta beach nabij Comporta. uitgestrekt wit zand strand. Op een zomerse dag barst het hier van de vrolijke strandgangers. Maar zelfs in het najaar en winter is dit een leuk strand voor een wandeling, en een drankje in 1 van de strandtenten. Als je geluk hebt zie je af en toe dolfijnen in het water springen.
 • Tip: dit strand is een fijne tussenstop op weg naar de Romeinse sight: Troia nabij Comporta. De Romeinen hebben hier een complete visfabriek (1e tot en met de 6e eeuw voor christus) aan zee opgestart.
 • Grappig genoeg waren de Romeinen de Portugezen vooruit als het gaat om het drogen en zouten die bewaren van vis.
 • Troia beach. Troia betekent visnet in het Portugees. Dit strand ligt vlak bij Comporta beach. Breed strand met haven en tal van faciliteiten. Dit strand is een stuk drukker dan Comporta beach. Tip: pak de veerpont en vaar naar Setubal. Hier is het goed shoppen geblazen en het centrum is mooi.
 • Franquia beach: het bijbehorende strand van Villa nova de Milfontes, aan de mond van de rivier de Mira. Een mooi strandje aan de Vincentina kust. Fijn wit zand, blauwe zee. Let op: de golfstroom is sterk en het water is ijskoud.
  Stranden in Alentejo
  Comporta beach

  Vakantie Alentejo? Zet onderstaande tips op je lijstje

 • .https://www.reisachtig.com/wandelaar-de-rota-vicentina-is-onweerstaanbaar/
 • https://www.reisachtig.com/te-gekke-plekken-in-de-alentejo/
 • https://www.reisachtig.com/wandelaar-de-rota-vicentina-is-onweerstaanbaar/

 

Leave a Response