Vakanties dichtbij

Buitenland dichtbij- 15 tips Luxemburg

Vakantie in de natuur Luxemburg

Korte vakantie, weekendje buitenland? Luxemburg ligt om de hoek!

In nog geen 4 uur zoef je zo vanuit Nederland door naar het buitenland dichtbij: Luxemburg. Dit juweeltje is niet alleen dichtbij, maar is ook nog eens super veelzijdig. 1 van Europa’s kleinste landen bestaat uit meerdere regio’s. Met ieder hun eigen sfeer: soms een tikje Duits, Frans, of Belgisch. Niet gek, het land zit ingekapseld tussen 3 verschillende landen. In dit universele buitenland kun je continue buiten van de natuur genieten. Dubbelop feest.
De meest bekende regio’s in Luxemburg? Dat zijn Mullerthal: Klein Zwitserland en Éislek: de Luxemburgse Ardennen. Andere regio’s zijn: Les terres rouges, de Moezel, de regio Guttland, plus hoofdstad Luxemburg. In 2 dagen heeft Reisachtige Laura samen met Robbert, Pip (10) en Juup (8) verschillende regio’s bezocht. Onze ervaringen, tips -met kids- wil ik graag met iedereen delen…

Bijzonder verrassend

De laatste keer dat ik in Luxemburg was is een eeuw geleden. Samen met mijn oma vertrok ik -als 15 jarige- in een bus vol golden girls naar Luxemburg. Het beeld dat me is bijgebleven is dus nogal nostalgisch en ietwat suf. Tot mijn grote verbazing blijkt Luxemburg behoorlijk getuned. Fris, groen, heuvelachtig, en lekker ‘cosmo’. Een aanrader voor wie er even tussenuit in het buitenland wil zijn. In dit internationale mini-land zoef je van heuvels, naar musea, en heerlijke restaurants.

Wat te zien en te doen in Klein Zwitserland?

Juist vanwege zijn beekjes, watervallen en glooiende landschappen heeft regio Mullerthal de bijnaam Klein Zwitserland gekregen. Dit is een waar wandelparadijs in Luxemburg. Veel outdoor lovers bezoeken de regio voor de Mullertrail. Een wandelroute van 123 km (opgedeeld in 3 verschillende routes van omstreeks 37 km). Deze track loopt langs de bekende Schiessentümpel waterval, grotten en zandafgravingen. De route start op verschillende punten. Zoals in Echternach. Vanwege slecht weer hebben wij de trail niet kunnen doen. Ik hoor graag wat je bevindingen zijn. Tip: onderstaande sites liggen op redelijke afstand van elkaar. Zijn met de auto dus prima (in 1 dag) te bezoeken.

Schiessentümpel waterval
Schiessentümpel by VT98Fan

Time warp? Op naar de Romeinse villa

Voor een stukje Romeins sightseeing hoef je niet alleen naar Italië. In Luxemburg’s oudste stadje Echternach wacht een prachtige romeinse villa. Deze archeologische vondst, is 1 van de belangrijkste Romeinse ruīnes van het groothertogdom. Deze immense mansion geeft een goede indruk van het leven in het oude Rome. De villa (fundament) bestaat uit 70 vertrekken. Het perceel beslaat 10 hectare.Villa Romaine is uitgerust met warmwaterbad, immense keuken en tuin.
Pip (11) Ik vind het cool dat je in Luxembourg door een huis van de Romeinen kunt lopen. O…dit museum heb ik zelf uitgekozen’. Juup (8) ‘ Wel jammer dat alleen de muren nog zijn blijven staan. Maar op tekening kun je zien hoe het vroeger was’. Praktisch: parkeren kan op de openbare parking. Toegang is gratis. Geopend van april tot september. Gesloten op maandag. Gratis rondleiding op zondagmiddag (15.00). Tip: wandel ook door het park, langs het meer van Echternach. Naast de villa, aan het meer ligt een kleine speeltuin. Leuk met kinderen.

Villa Romaine
Villa Romaine
Playground Luxemburg
Speeltuin Echernach

Bezoek het Abdij museum

Het museum ligt naast de kerk in Echternach. Dit museum in Luxemburg staat in het teken van de Heilige Willibrord. Als apostel heeft Willibord lange tijd in de abdij gewoond. Na zijn dood is deze monnik begraven in de abijdkerk. Het museum is gevestigd in de ondergrondse gewelven van het 18e eeuwse kloosterpaleis. De ruimtes zijn behangen met kunst- en boekwerken. De boeken bevatten wonderlijke illustraties.
Pip:’ Zo die monniken maakten mooie boeken zeg, met goud versierde tekeningen, wat een monnikenwerk!’ Juup (8): Geef mij maar de Romeinse villa, in dit museum zie je vooral boeken. Saai’. Tip: neem ook een kijkje in de naastgelegen Willibrord basiliek. Praktisch: entreeprijzen: 3 Euro, gratis met Luxembourg card. Tip: Tijd over in Echternach? Waai even aan bij Ramborn cider en ontdek de kunst van het cider maken. Bijkomend voordeel: proef na afloop van de rondleiding verschillende soorten cider.

Abdijmuseum
Abdijmuseum
Echternach
Echternach

Chateau Beaufort : middeleeuws meanderen

Twee voor de prijs van 1. En dan heb ik het over kastelen. Dit middeleeuwse kasteel bestaat namelijk uit 2 ‘chateau’s’. Een middeleeuws, en renaissance kasteel. Ontdek het verschil! Simpel: bij binnenkomst is direct duidelijk dat het voormalige fort een ruïne is. Het oudste gedeelte is in de loop der jaren fiks uitgebreid met o.a. een donjon, meer vertrekken In de 13 jarige oorlog werd het oude kasteel verwoest. Alleen de fundamenten hebbende strijd overleefd. Dit dramatische chateau torent boven de stad uit, en is een plaatje.
Het renaissance chateau de Beaufort (1646) heeft de tand des tijds goed doorstaan. Sterker nog: tot 2012 is het kasteel bewoond. In z’n geheel is dit een filmische locatie… zelfs op een bewolkte dag. Juup: ‘Je kunt hier klimmen en klauteren op muren en trappen, er zit geen dak op. Het is dus geen prinsessen kasteel, eerder een spookkasteel’ . Chateau Beaufort is alleen toegankelijk met een gids. (Ieder heel uur). Om die reden hebben wij alleen de ruïnes bezocht. Toegangsprijs: 4 Euro voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar gratis. Parkeren kan op de parkeerplaats.
Tip: dol op kastelen? Rij in 19 minuten door naar chateau Larochette in het Mullerthal. In het gelijknamige stadje ligt dit kasteel (11e eeuw) er bovenop een rots parmantig bij.  Het burchtcomplex bestaat uit meerdere delen. Woonhuizen zijn gerestaureerd en opnieuw ingericht.

Laat je voeten buiten spelen: blote voetenpad

Vooral met kinderen is dit een leuke activiteit. Het blote voetenpad in Medernach Kengert Luxemburg is een zen ervaring voor de mind. Wandel met blote voeten over verschillende materialen. Loop over zand, kiezels, gras, boomschors. Geef je tenen de vrije loop! Het pad is slechts 745 meter lang, en een meter breed. Deze experience is gratis toegankelijk. Let op: geopend van april tot eind sept.

Zweef boven de stad: stoeltjeslift Vianden

Vanuit klein Zwitserland kun je in 30 minuten doorrijden naar de Luxemburgse Ardennen. Een schitterend wandelgebied. Daarbij is er genoeg te zien te doen. Ga bijvoorbeeld naar Vianden en pak de stoeltjeslift. Dit is dan ook gelijk de enige stoeltjeslift in Luxemburg. Juup: ‘deze activiteit heb ik uitgekozen. Het is heel leuk om in een stoeltjeslift boven de stad te hangen, al zie je in de regen niet heel veel’. Op een heldere dag heb je een super uitzicht. Maar zelfs op een mindere dag is dit een leuke activiteit.

Chateau Vianden

De stoeltjeslift zweeft boven het sublieme Chateau de Vianden. De lift gaat naar de top van de heuvel. Van hieruit wandel je naar het gotische kasteel voor een bezoekje. Dit 11e eeuwse kasteel is gebouwd op het fundament van een romeinse vesting. Dit gotisch-romaanse kasteel was ooit het thuis van Hendrik van Vianden. Na een periode van glorie raakte het kasteel in verval. In 1977 is het kasteel gerestaureerd en toegankelijk voor het publiek.

  • Tip: Ben je in Vianden? bezoek ook nog even het huis van Victor Hugo. Compleet met oorspronkelijk interieur (slaapkamer) van deze beroemde dichter.
  • Tip met kids: ga naar het Adventure park. Een Treetop park met 30 verschillende hindernissen. De Luxembourg card geeft bovendien 30 procent korting.
    Stoeltjeslift Vianden
    Chairlift

    Chateau Vianden
    Chateau Vianden

Chateau de Bourscheid

Deze enorme burcht in het gelijknamige dorp Bourscheid is vermoedelijk gebouwd in de 10e eeuw. Deze middeleeuwse burcht van de familie Stolzemburg, is in de 14e eeuw behoorlijk uitgebreid. Een vestingwal, 6 gotische torens en een groot huis (genaamd van Stolzembourg) werden aan het kasteel toegevoegd. Victor Hugo was groot fan van het chateau. En ik begrijp heel goed waarom. Het kasteel is niet alleen groots, maar bied een fenomenaal uitzicht over de omgeving. Loop met een audiotour door het kasteel en luister naar alle anekdotes.

Chateau Bourscheid
Bourscheid

Luxembourg Card

Wat je ook gaat doen…koop eerst even een Luxembourg card. Deze pas verschaft gratis toegang, of geeft korting op 60 verschillende bezienswaardigheden, musea en activiteiten. Tevens inclusief openbaar vervoer. De kaart is overal in Luxemburg te gebruiken. Scheelt een bom duiten, en is daarbij erg handig. Een familiekaart voor 2 dagen kost 48 Euro. Kaarten zijn p.p, per hele dag of meerdere dagen verkrijgbaar. https://www.visitluxembourg.com/nl/luxembourg-card.
Meer tips?
Luxemburg stedentrip-Lekker Luxemburgeren!
Kun je niet genoeg van de stad krijgen? Marieke heeft de hele stad onder de loep genomen. Dit zijn haar tips:
https://trvlmrk.com/leuke-dingen-doen-luxemburg-stad/
Boomhut- bijzonder overnachten in Luxemburg

Leave a Response