In de stadVakanties dichtbij

Porto- buitengewoon

Art district, Casa da Musica, Palacio Cristal & markt

Porto is een buitengewone stad. Maar jammer genoeg komen de meeste bezoekers niet verder dan het centrum. Jammer, want buiten de gebaande paden wacht (nog) een schat aan schoons! Wat dacht je bijvoorbeeld van het art district?…Nou ja ‘kunstwijk’ is een groot woord. De Rua Bombarda Miguel is letterlijk een arty straat. Maar dan heb je ook wat. Het barst hier van de kwalitatieve winkels, galeries, leuke eettentjes….en natuurlijk street art. Daarbij valt er in Porto nog meer te ontdekken….

street art Porto

Glaspaleis!

Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de Jardins do Palácio. Een prachtig park/ tuin (19e eeuw) met glaspaleis. Het park biedt een topuitzicht over de Douro. Vooral in de late lente staan alle bloemen in bloei. En dan is het park met zijn terrastuinen op z’n mooist. Er zijn fonteinen, waterpartijen, bruggetjes, los lopende pauwen en andere kinderboerderij-achtige vogels te zien. Dus allesbehalve een saaie boel. Deze sight is weliswaar geen must. Maar is een ideaal intermezzo als je meerdere dagen in Porto te besteden hebt. Let op: het paleis is al enige tijd ‘under construction’.

Muziekpaleis

Geen glaspaleis maar muziekpaleis? Concerthal Casa da Musica is een edgy ontwerp van Rem Koolhaas. Een eigentijds statement van moderne architectuur in een stad vol historie. Boek vooraf (via de site) een rondleiding: gratis voor kinderen. Neem een kijkje in dit ‘muzikale ruimteschip’. Gekozen materialen zijn onder andere glas en hout. De grote concertzaal met decoratief (niet werkend) orgel is erg lollig. Bijzonder zijn de reusachtige raampartijen. Opvallend: boven de concertzaal zijn ‘optisch illusionistische ruimtes’ gemaakt. Hollands tintje: de kleine concertzaal met café is betegeld met Delfts Blauw. Een rondleiding is leuk, maar het is nog leuker om live een concert mee te maken. Tip: neem je skateboard mee, want op het plein voor de casa is het goed skaten! http://www.casadamusica.com

Casa da Musica Porto
Casa da Musica

Dol op markten

In Porto is het goed ‘markten’. En de keuze aan markten is reuze. Van traditionale- tot vintage markt. Een leuke vlooienmarkt in Porto? Dat is ‘Feira da Vandoma.’ Waar?Avenida 25 de Abril (noord-oosten van Porto). Wanneer? Iedere zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur. Dit is een gezellige markt met kleding, gebruiksvoorwerpen uit het jaar 0. Leuk om even over te struinen, al is het best lastig om de krenten uit de pap te halen.

Populaire markt: Mercado do Bolhão. Kleurrijke markt in het centrum. Geliefd onder locals en toeristen. De markt is te vinden aan de Rua Sá da Bandeira midden. (vlakbij metrostation Bolhao). Mercado bom Sucesso. Deze markt is bezaaid met groente, fruit en allerhande food stalls. Wanneer? Maandag tot en met vrijdag, van 10.00- tot 22.00 uur. Zaterdag van 08.00 tot 13.00 uur.

De Clerigos straatmarkt Een heerlijke van alles en nog wat markt: huisvlijt, zelfgemaakte cakes, objecten, antiek, biologische producten, bloemen. Als je gelukt hebt pak je ook enkele straatoptredens mee. Waar? Rua Cândido dos Reis, (naast de Clérigos toren). Wanneer? Doorgaans iedere tweede en laatste zaterdag van de maand: van 14.00 tot 22.00.

Antiekmarkt? Feira das Antiguidades e Velharias. Wanneer? Elke tweede zaterdag van de maand van 10.00 tot 18.00. Waar? Galeria Lumière Rua José Falcão. Meer antiek of vintage scoren? Ga ook naar de Feira das Antiguidades e Velharias op Praça Doutor Sá Carneiro. Beide markten zijn kleinschalig met veel vintage en antiek . De prijzen zijn redelijk.

Hippe bio fruit- en groentemarkt ? Ga naar het stadspark! Drink samen met local hipsters een chia-shake met viooltjes. Waar? In het Núcleo Rural do Parque da Cidade park. Wanneer? iedere zaterdag van 10.00-14.00. In de zomer is de markt zelfs open van 10.00 tot 20.00 uur. Hoe? Neem bus 205 of 501 om er te komen of ga lekker met de fiets!

Meer tips in Porto?https://www.reisachtig.com/porto-doe-je-zo-te-zien-en-te-doen/

Leave a Response