Ver weg

Costa Rica’s playa Sámara| Heerlijk strand

Zuid-Afrika Stranden

Playa Sámara is een heerlijk strand aan de golf van Nicoya in Costa Rica. Nog voor de komst van buitenlandse toeristen, was vissersdorpje Samara reeds ontdekt. In het weekend barstte het hier van zomergasten uit San José. En zo groeide Sámara uit tot een gezellige badplaats. Het strand(zand) is beigekleurig, ruim opgezet en familie vriendelijk. De golfstroming is hier namelijk niet al te sterk, dus veilig voor kinderen. Wellicht is dit niet het allermooiste strand van Costa Rica, maar toch heeft Sámara iets speciaals. Relaxed, sfeervol, en er is genoeg te beleven.Costa Rica's Playa Samara
Dingen om te doen in Playa Samara

Waar ligt Playa Sámara eigenlijk?

Dit strand ligt in de provincie Guanacaste aan Costa Rica’s pacific coast. Het strand is bereikbaar vanuit 3 verschillende luchthavens, ligt 4 uur rijden vanuit Costa Rica’s hoofdstad San José. Maar vanuit onze vorige standplaats: Playa Conchal is het slechts een slordige 2 uur rijden vanaf Playa Samara.

Tip: lange(re) autoreis in Costa Rica voor de boeg? Stop net als wij bij bakker Musmanni. Net als Hema maakt deze franchise kleine en grote mensen blij. Musmanni is te vinden op de meest idiote plekken in Costa Rica – herkenbaar aan een oranje-wit logo. Met heerlijke brownies, broodjes en ander afbakspul.

Wat te doen? Op naar het strand!
Samara beach is letterlijk niet te missen. De doorgaande weg van deze kleine kustplaats mondt uit in het strand. Samara is populair onder families en stelletjes. Het dorp is compact, er zijn veel winkels: maar liefs 4 bakkers/cafés, banken, een tankstation (buiten het dorp), een supermarkt en tal van restaurants.
Variërend van de ‘Luv burger: vegetarische hamburgers’ tot aan een steak house. Kortom: voor ieder wat wils.Yogafanaten zijn hier ook op hun plek. In de ochtend worden er tal van ‘classes’ gegeven, dus begin de dag met een zonnegroet op het strand en eindig de dag in een handstand in de zee.Costa Rica Playa Samara
Costa Rica stranden

Relaxte surfschool

Liever surfen? Huur een plank, of neem wat lessen in de ultra relaxte ‘surfschool’ op het strand . Een paardenrit over het strand behoort overigens ook tot de mogelijkheden. Het strand is mooi, langgerekt en bovenal veilig. Er zijn tal van kleine beach bars, en aan zee is veel accommodatie te vinden.

Sámara beach is minder schoon dan Playa Conchal. De grootste troef is dat de stroming niet al te sterk is (geen rip currents), dus kinderen kunnen hier helemaal los in het water. Nadeel: er zijn relatief weinig schaduwplekken zijn. Maar dat mag de pret niet drukken Onze kabouters (5,7) spetteren in de zee, spelen met zand en gaan op zoek naar kleine heremiet kreeftjes in schelpen.

Rond lunchtijd lopen we naar bakkerij (panaderia) ‘La Princesa’. In deze kleurrijke bakkerij, ijssalon is hey goed lunchen, ontbijten. Jammer genoeg serveert Princesa geen diner, anders waren we de halve dag blijven plakken. Het verse brood, Empanadas, heerlijke espresso zijn onvergetelijk lekker.

Costa Rica's Playa Samara
Samara ‘surfschool’

Dingen om te doen in Playa Samara

Playa Carrillo

Op ongeveer 4 km van Sámara ligt playa Carrillo. Een uitgestrekt goddelijke strand in de vorm van een hoefijzer. Het strand is omzoomd met palmbomen. Daardoor zijn er tal van schaduw plekken met vrolijk gekleurde picknickbanken. Mede daardoor is Carrillo beach een populaire familieplek onder Tico’s.

In het weekend poppen de koelboxen uit de auto, ploppen de bierflesjes open en gaan de barbecues aan. Carrillo beach ligt aan de doorgaande weg, maar dit is niet storend want er is nauwelijks verkeer. Voordeel hiervan is dat de parkeerplekken paralel liggen aan de strandweg: zo blijft je auto mooi in het zicht.

Ultimate beach time

Aan zee zijn geen hotels, barretjes winkels, maar totale rust. Een handjevol verkopers zorgt voor de nodige entertainment en heerlijke ceviche of Pipa Friya. Wat is er zoal te doen? Ga schelpen zoeken, maak een wandeling over het strand, chil in een hangmat, zwem een rondje in de zee.

Klaar? Ga weer  op zoek naar nieuwe schelpen, duik in de golven, en eet een versgebakken vis je. Kortom: Playa Carrillo betekent ultiem relaxen aan zee. Extra (strand) tip: Playa Barillo, een idyllisch strand, nabij Samara en het hotel. Niet makkelijk te bereiken, zonder 4 wheel drive. Nadeel is dat hier recent nogal wat autoinbraken zijn gepleegd. Wij nemen daarom de proef niet op de som.Leukste stranden Costa Rica
prachtige strand Costa Rica

Costa Rica’s Rio Celeste
Verkoper Playa Samara
Waar overnachten Samara?

Wij verblijven 4 nachten in Paraiso del Crocodiles: buiten het centrum van Samara. Ook voor deze locatie geldt: een 4- wheel drive is handig. Want als je het krokodillenparadijs in de zomer wilt bereiken, moet je dwars door een kleine rivier rijden. In de winter valt dit reuze mee. Wij trotseren slechts een soort vijver. Paraiso del Crocodiles is een fijn resort met kamers, appartementen en een restaurant. Er is 1 familie appartement en 3-persoons appartementen met kitchenette (omstreeks 80 dollar per nacht).

Quirky owner

Beide zijn 1-kamerappartementen, voorzien van alles wat je nodig hebt en ‘ganz sauber.’ De ietwat maffe eigenaar is Duits en heeft er een tof optrekje van gemaakt. En heel erg fijn: In de grote tuin is een zwembad, en het barst van de hangmatten en zitjes o en schapen. Pas op de hangmatjes zijn ietwat strak gespannen: je zult niet de eerste zijn die eruit stuitert.

Vanuit deze krokodil loop je zo naar het nabijgelegen strandje. De naam Paraiso del Crocodiles verwijst naar het riviertje dat paralel aan zee loopt. Hier leven weliswaar krokodillen, maar die laten zich zelden zien. Wij zien wel veel brulapen. Aan het begin en einde van de dag laten deze apenkoppen goed van zich horen.Hotels met zwembad Samara
Overnachten Samara

Leave a Response