In de natuurVer weg

Onontdekte plekken in Costa Rica? Turrialba!

Costa Rica buiten de gebaande paden om? Zeker doen!

Reisachtig maakte een rondreis met twee kinderen (6, 8). In 3 weken tijd hebben we heel wat bekende en onbekend Costa Rica gezien. Dit land leent zich prima voor een autovakantie. Er gaat immers niets boven vrijheid,  blijheid! Juist omdat Reisachtig en famile bij aankomst niet direct te hard van start wilde gaan, hebben wij ervoor gekozen om  Turrialba (slechts 72 km verderop)  te bezoeken. Dit is een tof gebied voor iedereen die op zoek is naar een stukje onontdekt Costa Rica. Een fijne streek om off the beaten track je rondreis door Costa Rica af te trappen, of af te sluiten. Relaxed.

Het echte leven in Costa Rica

In de ochtend halen wij bij Tri Color onze huurauto op. Na wat papierwerk starten we de motor  van de Daihatsu Bego en rijden het avontuur tegemoet. De wegen rondom San José blijken een uitdaging. In tegenstelling tot de rest van Costa Rica is het is één grote weerwar van wegen en keuzemogelijkheden. Al snel rijden we de file in, en gelukkig ook weer uit. Onze 4X4 brengt ons in 4 uur tijd in Turrialba (72 k.m. van de hoofdstad San José). Ook deze plaats ligt net als Alajuela in de centrale vallei: Meseta central. Omgeven door indrukwekkende bergen, en de actieve Turrialba vulkaan.

Bezoek de prachtige stad Turrialba
By Bernal Sabori 

Turrialba is een bergdorp in vulkanisch gebied. Vanwege een uitbarsting in 1992 is de vuurspuwer (of althans het park) niet altijd geopend voor publiek. Ten tijde van ons bezoek was het park dicht wegens eruptie gevaar. De omgeving is bijzonder vruchtbaar en dus bezaaid met akkers, veeteelt, suikerriet en koffieplantages. Een super groene omgeving. Turrialba staat bekend als het’ Gouda van Costa Rica’. Het stadje zelf is landelijk gelegen, tussen heuvels en valleien. De helft van de locals leeft in dit gebied van landbouw, de productie van kaas, koffie.Omgeving Turrialba

Wat is er te zien en te doen in en om Turrialba?

Naast het Turrialba vulcano park valt er nog meer in de omgeving te beleven. Bezoek bijvoorbeeld het Guayabo monument.Wat is het? Een pre-Columbiaanse stad (2000 V.C). Deze opgraving is de belangrijkste archeologische vondst van Costa Rica. Met 2000 inwoners was Guayabo destijds een behoorlijke gemeenschap. De stad heeft de tand des tijds niet helemaal doorstaan, maar de fundamenten van huizen: ronde cirkels en twee hoofdstraten staan nog fier overeind.

Indrukwekkend zijn het enorme waterreservoir en het vooruitstrevende irrigatiesysteem. Nog steeds werkt dit technische hoogstandje als een tierelier. Onze kleine dames zijn vooral verbaasd dat de opgraving meer dan 1000 jaar oud is. Waarom, of waaraan de stad ten onder is gegaan is nog steeds niet duidelijk. Nog voor de komst van de Spanjaarden is  Het park beslaat in totaal 233 hectare: een prachtige plek in het tropische regenwoud.

Bezienswaardigheden Turrialba
Guayabo monument

Van plant tot koffieboon: koffietour

Letterlijk om de hoek van onze B&B: Finca Soley ligt koffiefabriek. Hier kun je terecht voor de ‘Golden Coffee Bean Tour’. Deze kleinschalige biologische koffieplantage.De koffie wordt op deze plantage pas na zes maanden met de hand geoogst… en gebrand. Midden in de koffievelden staat een grote ‘fabriek’ annex museum. In het oogstseizoen draait de koffieboerderij op volle toeren, maar bij ons bezoek is deze enorme schuur praktisch uitgestorven.

De oogsttijd is nog lang niet in zicht en daarom is er (naast hordes golden girls uit de USA) geen mens te bekennen. De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur: en is met een straffe 25 dollar p.p geen goedkoop bakkie. De rondleiding is vooral leuk voor iedereen die nog niet eerder een koffieplantage, branderij heeft bezocht. Tip: in de giftshop is heerlijke koffieparfum: Fleur de Lys te vinden. Koffiebonen zijn voordeliger in de locale mini-markt.

Poedelen in Pejibaye

Pejibaye: een mooi klein dorpje aan de gelijknamige rivier. De rivier is de ideale plek voor een kayak tour (makkelijk niveau). Maar wij waden ons een weg door het water naar een mooie hangplek. De meiden zwemmen in ondiep water en wij lezen een boek. Relaxed. Juup: ‘Als je goed zoekt kun je in het water witte stenen met stippen vinden. Een soort van een paddestoel’.
Praktisch: parkeren kan bij restaurant Bar Costa. Herkenbaar aan een groot uithangbord met de tekst Pilsen. Tip: in het dorp bij een kleine bakkerij. Tegen de tijd dat wij bij aan het einde van de ochtend arriveren is de bakkerij/winkeltje al goed geplunderd. Maar de verse broodjes kaas, en vruchtencake gaan er in als koek.
Pedibaje Costa Rica
Bezoek de prachtige stad Turrialba

La Marta wildlife refugee

Nationaal park la Marta ligt praktisch naast Pejibaye. Wildlife refuge Marta beschermt de rivieren la Marta, Attirro en Gato. Dit is een mooi nevelwoud met grotten, waterpartijen. Het park is de toegangspoort tot aangrenzende nationale parken Tapanti en La Amistad. Er zijn verschillende wandelroutes voor verschillende niveaus uitgezet. Vanaf de rivier lopen de meeste routes de bergen in. Toegangsprijzen: 10 dollar.

Waar verblijven in Turrialba? Finca Soley!

Wakker worden in een oase van groen, gewekt worden door vogels? Dan is Finca Soley , een paardenranch annex B&B buiten Turrialba. De mooie boerderij ligt midden in het heuvelachtige landschap. Soley wordt gerund door een jonge enthousiaste familie. Het leuke is dat de Finca bovenal een echte paardenranch en geen saai hotel is. Je kunt er dan ook trektochten en uitstekende paardencursussen volgen. Er zijn omstreeks vijf kamers.

Familiekamers zijn er niet, maar er is wel WiFi en een fijn zwembad. Het ontbijt aan de lange tafel is heerlijk. Voor omstreeks 15 dollar p.p. eet je met de overheerlijke pot mee. Het leukste aan deze B&B is de gemoedelijke sfeer: alle nationaliteiten en types komen samen in de Finca. Van jong tot oud, van hippie tot hipster. Fijn is ook dat kinderen hier meer dan welkom zijn. Huisaapje Diego, en hond Don, papegaai zorgen voor de nodige entertainment. Dus wat wil een (klein) mens nog meer?

Waar overnachten in Turrialba

Dansen op de Arenal vulkaan
Omgeving Turrialba
Beste familiehotels Costa Rica
Finca Soley

Natuur Costa Rica

Mooi Monteverde| Natuurparken Costa Rica

Santa Teresa Costa Rica| Riant strand

Mooiste natuurparken Monteverde Costa Rica

Santa Teresa Costa Rica| Riant strand

 

Leave a Response