Palawan boottour

Palawan Filipijnen. Mooiste eiland van de hele wereld!

De Miss World onder de eilanden Palawan!

Puerto Princesa Underground river, Bacuit bay archipel, El Nido super stranden zoals Nacpan beach. Niet voor iets is Expeditie Robinson in de Filipijnen opgenomen.

In 2017 is Palawan door Travel + Leisure magazine uitgeroepen tot ‘s werelds mooiste eiland. Daarnaast tikte Palawan ook nog even de Condé Nast Traveler’s Readers’ Choice Awards binnen, en is favoriete filmlocatie van Expeditie Robinson. Hiermee heeft deze beauty overige Missen: de Malediven, Seychellen en Mauritius van de troon gestoten. Palawan is rijkelijk bedeeld met veel groen, schitterende stranden en een stralende zee. Kortom: om deze langgerekte schoonheid van maar liefst 650 km kun je niet heen.

Palawan

Photo by adnorf 

Allround sweetheart

Of je nu wilt hossen in de palmbossen. Dol- op island hoppen, duiken of liefhebber van exotische flora en fauna bent… Dit juweeltje is een allemansvriend. De beste plekken van Palawan? Dat zijn de Bacuit bay, de Underground river, de Calamian eilanden groep: Coron, Busuanga, Culion zijn onderdeel van de Calamian eilanden. Maar eigenlijk kun je de plank op Palawan niet mislaan. De beste reistijd? Van oktober tot mei is het droge seizoen. Maar ook in het regenseizoen is Palawan goddelijk.

‘Mam waar ligt Palawan?’

Pip vraagt zich af wat Palawan is, en waar het ligt. Daarom een stukje topo uit de losse pols. Dit eiland is officieel een provincie in de regio Mimaropa in de Filipijnen. Palawan is 1 van de grootste eilanden van de Filipijnen. Het eiland is vanuit Manila bereikbaar met de ‘Super Ferry’. Deze boot vertrekt iedere vrijdag, is met een reistijd van 18 uur niet super snel. In 1,5 uur vlieg je met Cebu Airlines, Air Asia zo vanuit Manila naar de hoofdstad Puerto Princesa.
Palawan eiland

Wat te doen in Palawan?

Deze hartendief heeft heel veel te bieden. Je kunt hier rustig 2 weken of voor altijd blijven hangen. Wij hebben een krappe week te besteden. Dat betekent keuzes maken, en schrappen.: El Nido, San Vincente en de Underground river blijven overeind op ons lijstje. Wij trappen Palawan af met een boottrip over de legendarische ‘Underground river’.

Puerto Princesa subterranean river park

De langste ondergrondse rivier van de werlend! Dit is 1 van de weinige ondergrondse rivieren die vanuit zee zo de donkere (8 km lange) kalkgrotten instroomt. Een prachtig fenomeen. De rivier prijkt op de Unesco-en de lijst van New 7 Wonders of nature. Andere grote namen op deze ranglijst zijn: Halong Bay, het Amazon regenwoud, Komodo eiland.

Must do in Palawan Filipijnen? Ondergronds avontuur!

De Underground river Filipijnen is bereikbaar met een boot vanuit Sabang. Om zeker van een plekje op de boot te zijn trekken we er vroeg op uit. Bij aankomst blijken we niet de enige vroege vogels. Aan de kade van Sabang is het in de ochtend 1 grote mierenhoop van mensen. Een enorme groep Filipino’s in gele shirts wurmen zich richting de boten. Als bananen in een doos zitten de kanarieshirts opgepropt in een catamaran. Tip: ga aan het einde van de dag, dan is het lekker rustig.

Het mooiste eiland ter wereld

Sabang haven

Over zee naar de rivier

Wij hebben het rijk of althans de boot voor ons alleen. Vanuit de haven snellen we met een stevige catamaran de zee op en varen naar een klein strandje. Na enig wachten later stappen we in een kleine bangka (boot). Langzaam peddelen we het wonder tegemoet. Een prachtig fenomeen.
Ondergrondse rivier Palawan

Bizarre rotsen

Binnenin de grot is het pikdonker en kalm. Licht en geluid kunnen het ecosysteem verstoren. Wij zitten daarom muisstil en ademloos in de boot. Met een zaklamp licht de gids bijzonder gevormde rotsformaties uit. We zien: ‘een bos wortelen, een goed gewelfde dame en zelfs het tafereel van het laatste avondmaal’. Met een beetje fantasie zie je de gekste vormen in de rotspartijen.
Palawan Filipijnen met kinderen

Vleermuizen feest

Het plafond is bezaaid met kleine vleermuizen. Als apen hangen de kleine beestjes aan het plafond. Er leven hier wel 9 verschillende soorten vleermuizen. Ruimte zat: op het hoogste punt is de grot wel 300 meter hoog. De grot doet denken aan een kathedraal. Pip: ‘De  Puerto Princesa underground river lijkt een beetje op onze mergelgrotten. Alleen is de Underground river nog veel en veel mooier’. Juup: ‘Ik verdrink in het reddingsvest, maar de rivier is leuk met rare rotsen’. Puerto princesa Underground river

Praktisch

Hoe kom je bij de Underground river? Vanuit Filipijns Puerto Princesa is het een rit van 2 uur naar de haven van Sabang. Er zijn veel aanbieders van tourtjes inclusief hotel pick up service en boottour. Wat kost het? Prijzen voor een all inclusive tourtje variëren van 1600 tot 2200 Php. Een kaartje kopen kan ook bij de ingang van het park. Entreeprijzen excursie: omstreeks 1000 p.p. De boottrip in de ondergrondse rivier is 4 km en duurt ongeveer 50 minuten.

Accommodatie Underground river?

Wij verblijven bij Kahamut An cottages in het gehucht Buenavista. Op TripAdvisor scoort deze acco als een malle. De locatie: verscholen tussen strand en jungle liegt er niet om. Het uitzicht op zee, de bloementuin is prachtig. Ook de huisjes zijn op het eerste gezicht een plaatje.

De kamers en faciliteiten zijn basic. De kamerprijs is dit niet. 45 Euro voor een aftandse familiekamer is te veel voor wat het is. Daarbij blijkt dat Kahamut An op 40 taximinuten (800 PHP) van de Underground River ligt. Kortom: boek een hotel in Sabang, of Puerto Princesa.Het mooiste eiland ter wereld
Wat te doen in EL Nido Palawan?

De attractie in El Nido is niet het stadje zelf, maar de Bacuit Bay. Wat een beauty! Tientallen eilanden, groene rotsformaties, lagunes vormen een uniek landschap midden in de zee. En voor je het weet, strand je zo op 1 van de eilandjes waar Expeditie Robinson in de Filipijnen is opgenomen.

Hier is het goed snorkelen en duiken geblazen. In de Bacuit Bay barst het van de mooie vissen en koraal. De baai is het beste vanuit een boot te bewonderen. Duik-addict? Maak vanuit El Nido de oversteek naar Coron island, en zwem in een Japans scheepswrak uit de 2e wereldoorlog.

Geen navelstaren maar varen!

El Nido is ideaal voor actievelingen… en luiwammesen. Op de boot is het goed chillen. Er zijn tal van boot tours: variërend van dagtrip tot 5 daagse eilanden trips. Je hoeft je dus niet te vervelen. Wij gaan voor tour C van Leatherback cruises, (1400 PHP) en tour A (1200). De meeste boottripjes vertrekken rond 9 uur en zijn tussen 16.00 en 17.00 weer terug in El Nido. Lunch is inbegrepen, evenals snorkel en reddingsvest.

dingen om te doen in Palawan5 eilanden in 1 klap

Het leuke van tour C is dat de boot bij verschillende snorkel spots aanmeert. Daarbij voert deze tour in principe langs 5 verschillend eilanden. Maar niet altijd. Vanwege slecht weer is de  zee ruw, en genadeloos. Het snorkelen naar  Hidden beach, valt daardoor in het water. En dus wijkt de boot uit naar Helicopter Beach. JUUP:’Brrrr als je van de boot af naar de eilandjes zwemt is het heel koud. Het water is nu niet doorzichtig. Ik heb wel wat kleine vissen gezien’.

Gezellige boel aan boord

Ondanks het weer zit de stemming er goed in. Een Filipijnse familie: vier zussen die zichzelf de ‘Fairies’ noemen maken er een mooi feestje van. Katarina houdt zich kranig en tuimelt over de hoge golven. Helaas is onze laatste stop (eilandje) niet bereikbaar, en moeten we deze overslaan. Aan het einde van de middag komt de zon te voorschijn. Schitterend.

Boot Tour A in El Nido

De volgende dag varen we in klein comité uit. Robbie heeft een ontsteking aan zijn been. Mag vanwege de antibiotica niet in zee, moet daardoor thuis blijven.Balen. De zon schijnt, onze Filipijnse familie is er ook weer bij. We bezoeken 2 stranden. Commando beach is favoriet bij Pip en Juup. De meiden snorkelen, spelen in het hagelwitte zand en vinden de mooiste zeeschatten. Helaas is het verboden om schelpen uit Palawan uit te voeren.Beste dingen om van te genieten in Palawan

Kano-avontuur in de lagune

Het hoogtepunt van tour A? Dat zijn de kano tochtjes in small Lagoon en Big lagoon. Vanuit de boot stappen we over in een kano.  We peddelen in de smaragd groene lagune. Varen tussen de rotsen door, nemen af en toe een duik in het heldere water. Juup ontdekt zelfs een klein mangrove bos. Pip: ‘Dit is een soort avontuur. Op sommige plekken is het heel stil en hoor je een echo als je praat.’
dingen om van te genieten in Siquijor

Mooiste stranden van El Nido?

Nacpan beach. Een lang uitgerekt schoon strand met helder zwemwater.  Uitgeroepen door Lonely Planet als 1 van de mooiste stranden van de wereld. En ja het is hier dan ook heerlijk. Wij zijn de hele dag zoet met golfje springen, chillen, zandkastelen bouwen.

Ook fijn: het is hier niet druk. Er zijn diverse kleine beach bars. Strandstoelen met parasol (400 pesos) zijn ook te huur. Nacpan beach is eenvoudig te bereiken. Stap in een trike en rij in in 45 minuten (1200 Pesos) vanuit El Nido naar dit paradijs.
PalawanEen prachtige rotskunst

Marimegmeg beach

Dit strandjuweeltje is dichtbij El Nido te vinden. Rij met een trike in 30 minuten naar Marimeg beach en geniet van het strand, zee en een vers gebakken visje met gratis ondergaande zon. Dit is een populaire spot onder gezelligheidsdieren. Natuurlijk zijn er nog heel veel meer stranden in de Bacuit bay. De meeste stranden/ eilanden zijn bereikbaar met een boot(tour).

EL Nido town

Ooit was dit een super relaxed backpackers dorp. Nu is het een uit de kluiten gewassen stadje. Een aaneenschakeling van goedkope hostels en top end acco. Iedere vierkante meter is gevuld met eettentjes, winkels. Toch is de sfeer relaxed en is het vooral in de avond een leuke plek. Er is ook een strandje waar je heerlijk aan zee kunt eten. Dit is tevens de opstapplaats voor alle boottours.

El Nido

El Nido town

De downside van dit paradijs? De riolering is naar de tering

‘Mam kijk, een bruine kat. IEUW het is een enorme rat’…. Tja, El Nido kampt met milieu issues- en onfrisse praktijken. De riolering van veel resorts is niet aangesloten, de drek mondt zo uit in zee. Het afval overschot wordt verbrand. El Nido is een beetje smoezelig. In het hoogseizoen trekken 1700 toeristen er dagelijks met de boot op uit. Dit brengt de nodige vervuiling met zich mee. Net als buur Borocay zal El Nido zijn deuren tijdelijk moeten sluiten om z’n zaken op orde te krijgen.

Waar overnachten in El Nido Palawan?

El Nido Viewdeck. Dit resort ligt pal op de heuvel, verscholen in het groen. Weg van de massa, maar toch op 5 loop minuten afstand van het centrum. Het Viewdeck verhuurt diverse huisjes. Van basic bamboe cottage tot villa met privé zwembad. Wij logeren enkele dagen in een moderne family room en enkele dagen in een cottage met uitzicht op mierenhoop El Nido. De Viewdeck is een heerlijke plek met en zonder kinderen.Accommodatie El Nido met kinderen

Waar eten in El Nido?

Wij worden regelmatige bezoekers van de Hapyness bar. Een  trendy cocktail bar annex restaurant met Mediterrane gerechten. Neem plaats op een schommel bestel een ijskoude klats, Hummus en falafel. Luister naar de toffe tunes, maak een praatje met het personeel en kijk je ogen uit. Dit is een populaire stek dus vaak is het even wachten op een tafeltje. JUUP: Hier maken ze een soort chips patatjes. En die zijn lekker joh’.Waar eten in El Nido

Restaurants in El Nido

In dit stadje zijn allerhande wereldkeukens vertegenwoordigd. Overigens ligt het prijspeil in El Nido een stuk hoger dan elders. Wij gaan een avondje vreemd en eten bij een food markt in Rizal Street. Een bonte verzameling met verschillende food stalls. Mix & match Italiaanse, Koreaanse, Japanse gerechten van de kaart, en eet aan lange tafels op het gezamenlijke terras. Gezellig, maar niet bijzonder smakelijk.

dingen om van te genieten in El nido

Pizza in Palawan? AL Trove!

Een populaire (semi) Italiaan. Hoera Pizza. En dus gaan we op naar Al Trove. Een gezellig en sfeervol eettentje met pizza pasta en allerhande Italiaans eten.  Je moet er wel wat voor doen… In de rij staan. Maar kinderen, knorrende magen wachten is een slechte combi. Daarom wijken we uit naar de zogenaamde ‘express service’ van Al Trove. Minder gezellig, maar wel snel een smakelijke pizza op tafel. Overigens is restaurant La Lupa ook een prima Italiaans alternatief. Zonder wachtrijen.

Long beach: eindeloos strandterfanten

Vanuit El Nido gaan we op naar het strand van San Vincente: long beach. De taxi rit duurt omstreeks 2,5 uur. Kosten: 800 p.p. De meiden spelen in de zee. Let op: de stroming is verraderlijk, het is dus oppassen geblazen met kids. We maken een strandwandeling, lezen een hoek, hangen op een strandbedje, zoeken schelpen, eten op het strand, klooien met zand. Heerlijk. Wees er wel snel bij. In San Vincente is een vliegveld in aanbouw, evenals talloze resorts. Een nadeel van dit strand zijn de zandvlooien. Al heb ik die  niet gezien.Palawan mooiste stranden

Waar logeren wij?

Er zijn redelijk wat hotels: van voordelige basic acco tot luxe resorts In San Vincente. Wij verblijven 2 nachten in Victoria Beach hotel: pal aan Long Beach. Dit is een fijne plek. Basic maar toch comfortabel. Lunchen en dineren kan bij Victoria en is prima. Nadeel van deze acco is dat ik na 2 dagen barst van de jeuk. Ai… bed bugs. Tip: neem een spuitbus mee tegen bed bugs, verkoelende lotion tegen waterpokken.

Palawan

Wat te doen in San Vincente?

Boek zeker een boot trip richting Honda Bay. Hier is het prachtig snorkelen over het mooie rif. Koraal, vissen het is er allemaal. En praktisch toerist vrij. Daarbij zijn boot trips een stuk voordeliger dan in El Nido. zwemmen met schildpadden

Praktische info Palawan

Hoe kom je in Palawan vanuit Cebu eiland?

Wij vliegen in 70 minuten van Cebu naar Puerto Princesa: met Air Asia. Op het vliegveld worden we opgewacht door de chauf van ons guesthouse in Buenavista. Kosten taxirit 2000 PHP (ongeveer 30 Euro). De rit van Puerto Princesa naar Buenavista duurt ongeveer 1,5 uur. In Tempo doeloe slingeren we door het overweldigend groene Palawan.

Dwars door de bergen. Langs rijstterrassen, kleine dorpjes. Tropisch groen flitst aan ons voorbij. Hier en daar pikken we een doorkijkje naar de ijsblauwe zee mee.  Filmisch! Jammer dat het schemert, en het doek ieder moment kan vallen.

Hoe kom je vanuit de Underground river in El Nido?

El Nido: het uiterste puntje van Palawan. Vannuit de Underground river naar El Nido? Dat doe je zo: bij de entree van de Underground river tour zijn diverse shuttle vans te vinden. Doorgaans rijden deze busjes om de 2 /3 uur vanuit Puerto Princesa (via Sabang) naar El Nido. Het kan dus zijn dat je even moet wachten op een aansluiting. Geen punt, op het strand in Sabang is wachten geen straf.

Formule 1 race

Tip: bij grote drukte is het aan te raden om online vooraf een zitplek te reserveren. Bijvoorbeeld bij Day Trippers of Lexus shuttle service. Kosten: 800 PHP p.p. De rit duurt 4,5 uur. Een idiote ervaring. Onze chauf kan met gemak Max Verstappen verslaan. In het busje crossen we naar El Nido. Onze chauf zet een rittijd neer van 4 uur …inclusief stops.

Voordeligste manier om vanuit Puerto Princesa naar El Nido te reizen?

Neem de openbare bus: Roro, of Cherry company vanuit het busstation in P.P. Neem een trike vanuit het De busrit neemt ongeveer 6 uur in beslag. Snelste optie? Vliegen vanuit Cebu, of Manila naar El Nido is de snelste maar duurste optie. AIR Asia, Cebu Airlines bieden enkele vluchten per dag aan. Meer Filipijnen avonturen? https://www.reisachtig.com/siquijor-eiland-en-dumaguete/ 
https://www.reisachtig.com/lol-op-bohol/

 Het mooiste eiland ter wereld

Post a comment

Your email address will not be published.