In de natuur

Zwemmen met walvishaaien

Walvishaaien Filipijnen

 Naar de haaien gaan!

Zwemmen met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien

Deze wonderlijke schepsels worden dagelijks gevoerd. Tijdens dit moment kun je zwemmen met walvishaaien. Dit is geweldige kans om dichtbij deze vriendelijke reuzen te zijn. Al is het maar 30 imposante minuten… Prachtig om de walvishaaien life en op hap-afstand te kunnen zien. Als prinsessen schrijden de walvishaaien door het water. Ongelofelijk. Deze wezens zijn minder intimiderend dan gedacht. De dierentuin van toeristen is dat niet. Met 9 haaien en meer dan 60 mensen in zee lijkt het meer op een een human freakshow.

Zwemmen met walvishaaien veilig?

De walvishaaien zelf zijn ongevaarlijk. Maar pas op voor ‘de echte sharks’ in het water. Chinese toeristen blijken niet de beste zwemmers te zijn. Trappen vaak gevaarlijk om zich heen, of klimmen en klauteren over andere bezoekers. Je moet dus wel tegen een stootje kunnen. Een bijkomend gevaar van de shark safari? Na het haaien kijken is het lastig om vanuit open zee het bootje in te klimmen. Het laddertje is gevaarlijk klein, en de golven behoorlijk hoog.

Is het schadelijk voor de dieren?

Dit schouwspel blijft controversieel. De gidsen in Oslob zijn ooit begonnen als vissers van walvishaaien. Nu worden ze betaald om de dieren te beschermen. Er worden geen motorboten gebruikt dus de dieren hebben geen last van lawaai. Daarbij staan deze spetters onder streng toezicht van marinebiologen. Helaas  is er wat minder oog voor het milieu. Mensen laten nog steeds te veel afval slingeren. Zonde van deze mooie plek.

Zwemmen met walvishaaien
By Jimmy Dominico

Waar kun je met haaien zwemmen?

Zwemmen met walvishaaien kan o.a. bij Donsol op eiland Luson, of  op eiland Cebu. De handigste plek om haaien te spotten is nabij Oslob, in Tan-Awan (ten zuiden van Oslob) in de Filipijnen. Hoe kom je in Oslob? Vlieg naar Cebu. Pak een Ceres-bus of trike naar Tan-Awan. De rit ernaartoe duurt ongeveer 5 uur.

Wanneer?

Deze activiteit kun je het hele jaar door doen. Het spektakel start dagelijks om 6.30 / 7.00 uur tot 11:15. De hele happening vindt plaats op open zee. Je wordt met een bootje naar de voederplaats vervoert. Hier is het geheid goed haaien spotten. Houd rekening met wachttijden van ongeveer 2- a 3 uur. Bij slecht weer: dus een ruwe zee vis je achter het net.

Wat kost deze’show’?

Oslob whale shark watching: zwemmen met walvishaaien hoeft niet de kop te kosten. Veel aanbieders vragen 200 dollar inclusief transport. Dit kun je beter zelf regelen en alleen de entreekosten van 30 Dollar p.p. aftikken. Zwemvesten en snorkel materiaal is inbegrepen, maar het is een stuk frisser om je eigen materiaal mee te nemen.
Ook tof: Zwemmen met schildpadden

Leave a Response